Sorting by

×
ArkeolojiBiyolojiJeolojiMakaleler

Bilim İnsanları 2 Milyar Yıldır Evrim Geçirmemiş Mikroorganizma Keşfettiler

least-evolved-organism-1 (1)

Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, evrimdeki en büyük boşluğu keşfetti, 2 milyar yıldır değişime uğramamış bir tür derin deniz mikroorganizması. Araştırmacılar organizmadaki bu evrimsel eksikliğin, Darwin’in evrim teorisini gerçekten desteklediğini söylüyor.

 Bulgular Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlandı.

Batı Avustralya’nın kıyı sularındaki kayalıklarındaki 1.8 milyar yıldır muhafaza olmuş bu sülfür bakterileri gözle görülemeyecek kadar küçük. Son teknoloji kullanılarak bakterinin aynı bölgede 2,3 milyar yıl önce yaşayan bakteriye benzediği ve iki bakterinin de Şili sahillerindeki modern sülfür bakterisiyle aynı olduğunu buldular.

“Hayret verici şekilde hayatın 2 milyar yıldan fazla bir süredir evrilmemiş olduğunu görüyoruz, yani nerdeyse Dünya’nın yaşının yarısı kadar. Evrimi gerçek kabul edersek, bu evrimsel eksiklik açıklama gerektiriyor,” diyor Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden J. William Schopf.  Charles Darwin’in evrim üzerine olan yazıların türlerin zamanla değiştiğine odaklansa da bunlar neden bu kadar uzun sürede evrilmedi ?

Bilim insanları türlerin bu kadar uzun süre evrilmeyişini nasıl açıklayacak ?

 “Biyolojinin kuralı eğer fiziksel veya biyolojik çevrede değişim olmazsa evrim olmaz, yani Darwin’in evrim teorisine uyuyor,”diyor Schopf. Bu organizmaların içinde bulunduğu ortam ise özünde 3 milyar yıldır aynı.

“Bu mikroorganizmalar, bulundukları basit fiziksel ve biyolojik ortama çok iyi adapte olmuşlar. Eğer bulundukları ortam değişmediği halde evrilseydi, bu Darwinsel evrimi ciddi şekilde bozguna uğratırdı. Bu bakteriler darwinin fikirleriyle çok iyi uyuşuyor,” diyor Schopf..

Fosillerin Büyük Oksidasyon olayının olduğu 2,2 ila 2,4 milyar yıl öncesine kadar tarihlendirilebildiği belirtiliyor. Aynı dönemde sülfat ve nitratta büyük bir değişim yaşanmıştı. Bu sayede bu bakterilerin çamur ve deniz suyu ortamında ürediği ve çoğaldığı belirtiliyor.

Schopf fosilleri analiz etmek için Raman spektroskopisi, lazer taramalı mikroskop gibi son teknolojileri kullanarak fosili kimyasal ve fiziksel olarak analiz edebildi.

evrimsel biyoloji sülfür bakterisi

Kaynak : ScienceDaily

Araştırma Referansı :

  1. J. William Schopf, Anatoliy B. Kudryavtsev, Malcolm R. Walter, Martin J. Van Kranendonk, Kenneth H. Williford, Reinhard Kozdon, John W. Valley, Victor A. Gallardo, Carola Espinoza, David T. Flannery. Sulfur-cycling fossil bacteria from the 1.8-Ga Duck Creek Formation provide promising evidence of evolution’s null hypothesis. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2015; 201419241 DOI: 10.1073/pnas.1419241112
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu