Sorting by

×
Bilimsel GelişmeDeneyselDoğa ve ÇevreElektronikMakalelerMekatronik

1024 Robottan Oluşan Sürü Birlikte Çalışarak Deniz Yıldızı Oluşturuyor

Robotlardan bir ordu düşünün sanki tek bir vücut gibi ya da organizma gibi düşünerek çalışıyor. Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları kilobot adını verdikleri sürü gibi davranarak karmaşık görevleri işleyebilen robotlar ürettiler. 1024 robottan oluşan ekip sanki belli bir amaç için bir araya gelmiş eylemciler gibi işliyor. Bilgisayar uzmanlarına göre,  bunlar ayrıca kollektif yapay zekanın geliştirilmesinde önemli bir gelişim olarak tanımlanıyor. Kilobotlar normalde oldukça basit gözüken kitleler halinde yapıldığında kompleks bir yapıya bürünebileceğini gösteriyor.

Aynı karıncalar gibi birlikte çalışarak, kompleks görevleri bir arada gerçekleştirebilecekler. Robotlar kızılötesi(infrared) ile anlaşarak plana sadık kalıyorlar. Robotların altına monte edilmiş geniş açılı alıcılar yakınlardaki kilobotlardan yansıyan ışınlar sayesinde birbirleriyle anlaşıyorlar. Onboard mikro kontrol ünitesi sayesinde robotlar kafalarının üstünden gelen kızılötesi ışınlara göre hareket ediyorlar.

Daha öncesinde Harvard’dan araştırmacılar 100 kadar robotun(TERMES)  aynı hedefle çalışabildiğini gösterebilmişti. Bu deneyde  robotlar objeleri taşımak dahil belli bir ışık kaynağına doğru toplanabiliyordu. İşte yeni yapılan bu deneyde ise 1024 robottan oluşan büyük bir ordu deniz yıldız, K harfi gibi şekilleri oluşturuyorlar. Her şeklin başlangıcında 4 robotla başlanıyor. Sonra verilen komutlara göre robotlar başlangıç konumuna göre konumlarını hesaplayarak birbirleriyle bağlantı kuruyorlar.

Herşeye rağmen aynı trafikte akan arabaların yaşadığı trafik sorunu gibi bir sorun olduğunda, komşu robotlar problemi tespit ederek birlikte çalışarak problemi çözüyor. Doğadan ilham alan bu robotlar artan robot sayısıya beraber doğacak organizmanın kompleksliğine vurgu yapıyor.

Kilobotlar şimdilik bir laboratuvar aleti gibi gözükse de , bu gibi büyük grupların davranışlarından gerçek dünyadaki robot davranışlarının nasıl olacağına ilişkin veriler elde edilebilir. “ Gün geçtikçe daha fazla robotun bir arada çalışacağı bir gelecekte milyonlarca robot(kendi kendine giden) araba ve çevre temizleme robotları gibi robotların davranışı anlamak için bu gibi tasarımlar kritik önem taşıyor,” diyor Prof. Radhika Nagpal. Araştırma Science dergisinde yayınlandı.

Bu robotların 10 tanesi yurtdışında 1200 dolar civarında bir fiyata satılıyor.

Kaynak :

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140814191818.htm

http://www.gizmag.com/1000-kilobot-swarm-robots/33371/

Araştırma Referansı:

  1. M. Rubenstein, A. Cornejo, R. Nagpal. Programmable self-assembly in a thousand-robot swarmScience, 2014; 345 (6198): 795 DOI:10.1126/science.1254295

1000kilobots 1000kilobots-1 1000kilobots-2

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu